Yüzyıllardan süzülüp gelen bilgelik: ''Isparta''nın Kültürel Mirası'' tanıtım kısa filmleri yayında

Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin hazırladığı ‘Isparta’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası Projesi’nin kısa filmleri tüm kitle aygıtlarında yayına verildi. Anane, görenek, yeme-içme kültürü, el sanatları, çocuk oyunları ve gösteriler, Isparta’ya has giysiler ve daha nice sayısız kadim medeniyet değerleri ve maddi-manevi varlıklar fotoğraf, video ve basılı kitaplar ile SDÜ güvencesinde kayıt altına alındı.

-Kadim medeniyetler SDÜ güvencesinde kayıt altında

SDÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen ‘Isparta’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası Tespiti Projesi’ somut çıktıları alınmaya devam ediyor.

SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından 1 Haziran 2017 tarihinde başlatılan SOKÜM Projesi’ni tanıtan kısa filmler yayına verildi.

Proje Yürütücülüğünü SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Genç’in üstlendiği ‘Isparta’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası’ için hazırlanan kısa filmler tüm kitle iletişim aygıtlarında dönmeye başladı.

Radyo Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezi (RATEM) tarafından çekilen kısa filmler, SDÜ’nün youTube kanalında ve ‘https://ispartakultürelmiras.sdu.edu.tr’ uzantılı resmî internet portalından halkın beğenisine ve akademik dünyanın bilgisine sunuldu.

-Kaynak kitap hazırlandı

Isparta’nın yüzyıllardan süzülüp gelen birikimleri, maddi ve manevi kültürel varlıkları böylelikle belgesel, fotoğraf ve basılı yayınlar ile kayıt altına alınmış oldu. Projenin ilk eseri olan ‘Isparta’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası’ başlıklı kaynak kitap basıldı, dağıtıma hazır hâle getirildi. Eser, büyük bir toplantı ile halk ve bilim dünyasına tanıtılacak.

SDÜ’nün Isparta’nın kadim medeniyetlerini kaynak kişi ve mekânlarını tespit etmek, korumak, kayıt altına almak, bilim dünyasına sunmak ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlamak gayesiyle kurduğu Somut Olmayan Kültürel Miras Araştırma ve Uygulama Merkezi de çalışmalarına devam ediyor.

Projenin bir sonraki aşaması Kültür ve Turizm Bakanlığı ilâ Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) ile işbirliğini içeriyor. Öte yandan Süleyman Demirel Üniversitesi SOKÜM Müzesi kurmak için altyapı çalışmalarına son hızla devam ediyor.

 

 

Yayın Tarihi: 31/08/2020
Okunma Sayısı: 342