Yeryüzü Renkleri

SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Genç, 'nar, ceviz, mor soğan kabuğu ve ısırgan yapraklarından' kumaşlara kökboyama yaptı. Gün ışığına yeryüzünün renkleri çıktı: Eserler, Yapı Kredi Bomontiada'da 12 Şubat 2025 tarihine değin sergileniyor.

MILKist-  Sosyal Tasarım, doğadan ilham alarak 'beş çiftçi ve beş tasarımcıyı, beş renk için bir araya getirdi. ' Küratörlüğünü Birnur Temel'in üstlendiği, çiftçi işbirliklerinin tasarım ile buluştuğu 'Yeryüzü Renkleri' Sergisi açıldı.

 

-Kumaşların kökboyama işlemini Prof. Dr. Mustafa Genç yaptı

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi  (GSF) Dekanı Prof. Dr. Mustafa Genç, Yeryüzü Renkleri Sergisi 'ndeki kumaşları nar, ceviz, mor soğan kabuğu ve ısırgan yapraklarından kökboyama yöntemi ile renklendirdi.

Eserler 12 Şubat 2025 Çarşamba tarihine kadar (Pazar-Pazartesi günleri hariç) 11.00- 19.00 saatleri arasında Yapı Kredi Bomontiadaˈda (İstanbul) gezilebilir.

MILKist-Sosyal Tasarım ve Sergi Küratörü Birnur Temel şu bilgilendirmeyi yaptı:

''Yeryüzü Renkleri sergisinde toprak, hasadın kutlandığı, birlikte çalışırken nice hikâyelerin anlatıldığı bir sosyal alan olarak öne çıkıyor. Toprakla uğraşmak, bizleri farklı üretim alanlarıyla eş zamanlı hareket etmeye ve var olmaya davet eden, kapsayıcı bir sosyalleşmenin çağrısına dönüşüyor. İklim felâketi karşısında en çok mahsul kaybı yaşayan, küçük ölçekli üretim yapan çiftçiler ile tasarımcılar bir araya gelerek bu çağrıya cevap veriyor. Toprağı ekip biçmeye olan adanmışlığa tutunarak üretmeye devam eden çiftçilerin renk paletlerine ışık tutuyor. Isırgan, mor soğan kabuğu, dut yaprağı, ceviz kabuğu ve nar kabuğu gibi boyar maddeler, tekstilin başlangıcı ve sürdürülmesi için yüzey ve renk olarak kullanılan toprağın vazgeçilmezliğini kanıtlıyor.

Mardin'den Nurşan Güneş ve Ayşe Güneş, Kapıdağ Yarımadası'ndan Havva Değirmenci, Giresun'dan Nermin Çerçil ve Hatay'dan Emel Duman gibi çeşitli bölgelerde boyar madde üreten çiftçiler, Arzu Kaprol, Başak Cankeş, Gül Ağış, Simay Bülbül ve Zeynep Tosun tasarımlarının kumaşlarına tarlalarının renklerini bırakıyor.

Bir sosyal tasarım merkezi @milk.ist olarak 2018'den bu tarafa Türkiye'yi gezerek oluşturduğumuz çiftçi işbirlikleri, sergi girişindeki ülke haritasına rehberlik ediyor. 16 şehirde 156 doğal mürekkep atölyesi gerçekleştirdikten sonra, kırsal alanlarda ve dağlık bölgelerde gıda için neler yetiştiğinin, ne kadarının iklimsel hadiseler karşısında kaybedildiğinin ve çiftçinin gıda için ekip biçtiğinin kaçının renk ve kültür sanat inşası için de kullanılabildiğinin bir dökümünü çıkarıyor bu harita. İlk olarak 2022 senesinde çıkardığımız 'Bir Çiftçinin Renkleri' kitabına yerleştirdiğimiz, mağara resimlerinden 19. yy sonuna kadar doğal malzemelerin kullanımının ne ölçüde hangi tarihlerde kaybolmaya başladığının kapsamlı bir çalışmasını da sergide görmek mümkün. ''

''Toprak bir kültürdür. Vatikan, Roma ve Konya'nın Çumra ilçesini birbirine bağlayabilen, Michelangelo'nun Sistina Şapeli için yaptığı eskizler ile Neolitik dönem duvar resimleri arasında bağ kurmamıza yardımcı olan, en sade ve katıksız haliyle toprak ve toprağın kırmızı rengidir. Yeryüzü Renkleri sergisi, beş çiftçi ve beş tasarımcının, beş renk için bir araya gelip ürettiklerini ortaya koyuyor. Bu birliktelik, toprak kaybedildikçe yalnızca gıdamızı değil, kültürümüzü ve renklerimizi de kaybedeceğimizi gösteriyor; ziraat ve zanaatın yüzyıllardır işbirliği içinde olduğunu hatırlamak için bizi hareket almaya çağırıyor.

MILKist'in çiftçi işbirliklerinin, tasarım ile buluştuğu Yeryüzü Renkleri sergisi açıldı; 12 Şubat 2025'e kadar Pazar-Pazartesi günleri hariç, 11:00-19:00 saatleri arasında Yapı Kredi Bomontiada'da gezilebilir.''

 

 

Yayın Tarihi: 18/12/2024
Okunma Sayısı: 322