''Somut Olmayan Kültürel Miras'' Anlatıldı

Üniversitemiz Araştırma ve Yenilikçilik Direktörlüğünce (AYD) düzenlenen ''SDÜ YÖK 100/2000 Öncelikli Alan Söyleşileri''nde bu hafta kültürel miraslarımızın gelecek nesle aktarılmasında önemli rol oynayan 'Somut Olmayan Kültürel Miras Projesi' tüm detaylarıyla anlatıldı.

Araştırma ve Yenilikçilik Direktörü Prof. Dr. Serdal Terzi’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşiye, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Hürmüzlü Kortholt ile Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Genç konuşmacı olarak katıldı.

Süleyman Demirel Üniversitesinin Somut Olmayan Kültürel Miras Projesinin öncelikli alanlarına önem verdiğini dile getiren Prof. Dr. Bilge Hürmüzlü Kortholt, ''Üniversitemizin çok uzun süredir devam eden kültürel miraslar programı var. Bütüncül olan bu programda SOKÜM, yaşayan tarih ve arkeolojik alanlarla ilgili bölümler yer alıyor.'' dedi.

Prof. Dr. Kortholt, ''Somut Olmayan Kültürel Miras''; halk kültürü ve geleneksel kültür olarak adlandırabildiğimiz, dokunabildiğimiz veya dokunamadığımız kültürel değerlerin tamamını içine alan, kültürel mirası konu edinen bir alan olarak tanımladı. Prof. Dr. Bilge Hürmüzlü Kortholt ''Sadece maniler, türküler, dokumalar değil insanın dokunduğu, içerisinde usta çırak ilişkisinin yer aldığı her şey bu çatı altında toplanabiliyor. Biz yok olmaya başlayan bölgemize özgü zanaatları bu programın içerisine aldık. Toplumsal uygulamaları, ritüelleri, festivalleri, el sanatlarını, gelenekleri bu projenin içerisinde topladık. Üç yıl içerisinde Isparta merkez, ilçe ve köylerini inceledik ve iki yüzün üzerinde köyde araştırma yaparak verilere ulaştık. Ustaları dinleyerek kayıt altına alma şansına ulaştık.'' diye konuştu.

Sözlerinin devamında proje kapsamında Yörüklerle ilgili yaptıkları çalışmalara değinen Prof. Dr. Kortholt, yapılan çalışmaların kitap haline getirilerek insanlara ulaştırıldığını söyledi.

İnsanlar için kültürel değerlerin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Mustafa Genç ise ''Son yıllarda neleri kaybettiğimizin farkında değiliz. Kültürel değerler yok oluyor. Biz bu proje ile değerlerimizi tespit ederek bunu gelecek nesillerle nasıl buluşturabileceğimiz üzerine odaklandık. Kendi kültürümüzü tekrar hatırlatarak Isparta özelinde neler yapabileceğimiz üzerine düşündük ve bu alanda çalışmalar yürüttük.'' dedi. Doç. Dr. Genç, sözlerinin devamında proje kapsamında yapılan çalışmalardan, kayıt altına alınan değerlerden bahsetti.

Yayın Tarihi: 10/12/2020
Okunma Sayısı: 357