Kültürel miras, hayatın içine aktarılarak korunur
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekanı Prof. Dr. Mustafa Genç, öğrencilere yönelik kökboyama atölyesi yaptı: ''Yaşayan mirasın hayatın içerisine aktarılması ve özellikle gençler ile paylaşması fikrine tutunuyoruz.''
-Yüzyıllar ötesinden süzülüp gelen birikim: Kökboyama
Mustafa Gürkan Anadolu Lisesi öğrencileri Türk kültürünün eşsiz değeri kökboyama yaptı. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekanı Prof. Dr. Mustafa Genç, öğrencilerle çivit ve indigo bitkisi ile kök boya gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Mustafa Genç, etkinliği ''Öğretirken öğrenmek… Okuduğunu dokumak, okuduğunu boyamak… Coğrafyanın börtüsüne böceğine sığınmak. Ne varsa gençlerde…'' notu ile paylaştı.
Prof. Dr. Mustafa Genç, Geleneksel Türk sanatlarının önemli bir unsuru olan kök boya ve genel perspektifte kültürel miras için şu analizde bulundu:
''Bugün sanatı gençler ile buluşturuyoruz. Yüzyıllardan süzülüp gelen kadim bilgi birikimini gençlerle birlikte uygulamak istedik.
Geleneğe ait olan ne varsa biz onu bir yerde saklamayı, korumak olarak görüyoruz. İşte geçmişten kalan herhangi bir dokumayı sandığa koyuyoruz.
Bitkisel tedavi yöntemlerini, ninnilerimizi, manilerimizi unutmaya başladık. Gelenek adına ne varsa onları hayata iletmek yerine sadece saklanması gereken, belirli dönemlerde ritüel hâle gelen bir uygulamaya dönüştürüyoruz.
Değerlerin yaşayabilmesi, gelecek nesillere aktarılabilmesi için bunların hayatın içine aktarılması ve özellikle gençlerle paylaşılması gerektiğini düşünüyoruz.
Anadolu coğrafyasında özellikle de Isparta'daki çivitleri ve indigo bitkisini topladık. Pigment hâline getirdik ilk önce. Sonra beyaz tişörtlere gençlerimiz ile birlikte uygulayarak çeşitli desenler verdik. Daha sonra soğuk uygulama ile boyamalarını gerçekleştirdik.''