Cumhuriyet'e 'çalışarak, üreterek, değer ve etki yaratarak' sahip çıkalım

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Enstitüsü (GSE) ve Toplumsal Katkı ve Paydaşlar Koordinatörlüğü (TKPK) iş birliğinde Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yıldönümüne ithafen ''tek parça, 100 metre doğal pamuk kumaşı, indigo ve çivit bitkisi ile ''kökboyama'' yöntemiyle renklendirildi.

 

-Kökboyama insan ve doğaya zarar vermez

SDÜ Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Genç: ''Cumhuriyet'in 100'üncü kutluyor ve ikinci yüzyıla başlamanın sevincini yaşıyoruz. Akıl, bilim, sanat ve kültürle kadim gelenek ve birikimlerimizi anlayıp yorumlamalıyız. Çevreye ve insana zarar vermeyen, kirliliği ve atığı olmayan yüzyılın yeni akımı 'sürdürülebilirlik' kavramını tüm unsurları ile karşılayan ''kökboyama kültürünü'' özgün yapısına uygun şekilde yorumlayıp gelecek kuşaklara aktarmak için çalışıyoruz. ''

 

-Çocukların, masum sivillerin öldürüldüğü bir Dünya istemiyoruz

''Bugün savaşlar, acılar, ölümler kol geziyor. Çocukların, masum sivillerin öldürüldüğü bir Dünya istemiyoruz. Cumhuriyet her zaman olduğu gibi masumların, mazlum halkların yanındadır. Akan kanların durması için akıl, bilim, sanat ve kültür ile hareket etmeliyiz. SDÜ olarak öğrencilerimize her zaman bu bilinci aşılıyoruz.''

-''Kökboyama'' ile renklendirilen 100 metre doğal pamuk kumaşı

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yıldönümünü farklı disiplinlerde etkinlikler düzenleyerek kutlamaya devam ediyor. Bu kez de tarihi kökleri M.S. 4- 5 binli yıllara dayanan kadim Türk kültürü ''kökboyama'' etkinliği ile Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yıldönümüne atıf yaptı.

SDÜ Güzel Sanatlar Enstitüsü (GSE) ve Toplumsal Katkı ve Paydaşlar Koordinatörlüğü (TKPK) iş birliğinde tek parça, 100 metre doğal pamuk kumaşı, indigo ve çivit bitkisi ile ''kökboyama'' yöntemiyle boyandı.

Etkinlik, 25 Ekim Çarşamba günü saat 12.00'de SDÜ 19 Mayıs Açık Hava Tiyatrosu ve Öğrenci Meydanı'nda hayata geçirildi.

Cumhuriyet'in 100'üncü yılında 100 metre ''kökboyama'' etkileşimli atölye etkinliğine öğrenciler, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü ve Isparta'nın Somut Olmayan Kültürel Mirasları Tespiti Projesi Yürütücüsü Doç. Dr. Mustafa Genç, Toplumsal Katkı ve Paydaşlar Koordinatörü (TKPK) Doç. Dr. Yıldız Mutlu Yıldız, Doç. Dr. Tuğba Kodal, Doç. Dr. İlker Öztürk, Dr. Öğretim Üyesi Deniz Çeliker, Bengü Aydın ve Bilal Bahadır katıldı.

Cumhuriyet marşları eşliğinde düzenlenen etkinlikte Doç. Dr. Mustafa Genç, Doç. Dr. Tuğba Kodal, Doç. Dr. İlker Öztürk, Dr. Öğretim Üyesi Deniz Çeliker ve Bengü Aydın ''kökboyama'' işlemini yaptı.

-187 köyde araştırma yaparak ''kökboyama kültürünü'' özgün yapısı ile kayıt altına aldık

Süleyman Demirel Üniversitesi'nin (SDÜ) 1 Haziran 2017 tarihinde ''Isparta'nın Somut Olmayan Kültürel Mirasları Tespiti Projesi'' başlattığına atıf yapan Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Genç, tarihi kökleri 4- 5 binli yıllara dayanan ''kökboyama'' ile ilgili 187 köyde saha araştırmaları yaptıklarını söyledi.

Bu kadim Türk kültürünü özgün yapısına uygun bir şekilde yeniden yorumlayıp, akademik yayınlarla bilimsel literatüre kazandırdıklarını belirten Genç, ''kökboyama''nın yüzyılın yeni akımı ''sürdürülebilirlik'' kavramı ile bire bir örtüştüğünü ifade etti.

''Kökboyama'' yönteminin insan ve doğa dostu olduğuna işaret eden Genç, şöyle dedi:

''Hiçbir kimyasal madde içermiyor. Dolayısıyla kanserojen madde içeriği yok.

Doğaya hiçbir zararı yok. Atık yok.

Doğanın saflığı ve temizliğinden geliyor. İndigo ve çivit bitkilerinden doğal yöntemlerle renk elde ediyoruz. Bugün de Cumhuriyet'in 100'üncü yılına atıfla 100 metre doğal pamuk kumaşı indigo ve çivit bitkileri ile ''kökboyama'' yöntemi ile renklendirme çalışması yapıyoruz.

Cumhuriyet'in 100'üncü yılına ulaşmanın sevincini yaşıyoruz. İkinci bir yüzyıla adım atmanın heyecanı içerisindeyiz.

Ancak gençler, yeni kuşaklar şunu da bilmeliyiz: Sadece slogan atıp söylem geliştirmekle olmaz.

Çalışacağız. Üreteceğiz. Etki ve katma değer yaratacağız.

-Gelecek gelenektir/ Gelenek gelecektir

Çocukların, masum sivillerin öldürüldüğü bu Dünya'da masumların, mazlumların hep yanında olacağız. Zalimlerin hep karşısında duracağız.

Akıl, bilim, sanat, kültürle kadim geleneklerimizi, birikimimizi anlayacağız. Özgün yapısına uygun şekilde yeniden yorumlayacağız. Onu yaşatacağız. Gelecek kuşaklara aktaracağız.

Geleceğe bakacağız. Ama geleneklerimize sahip çıkacağız.

Gelecek gelenektir. Gelenek gelecektir.''

-Rektör Prof. Dr. Saltan da ''kökboyama'' yöntemi ile tişört boyadı

Etkinliğe katılan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan da kökboyama yöntemi ile SDÜ armalı tişört boyayarak öğrencilere hediye etti. Törene katılan öğrencilerin tamamına kökboyama tişörtler armağan edildi.

Tek parça kökboyama yöntemi ile renklendirilen doğal pamuk kumaşı da daha sonra 3 eşit parçaya bölünerek Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yılına ithafen ''100 sayısına dönüştürüldü.

Türk Bayrağı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Başöğretmen, Mareşal, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün posteri de açılarak hatıra fotoğrafı çektirildi.

Yayın Tarihi: 25/10/2023
Okunma Sayısı: 203