Barışın, sevginin, aşkın, özlemin ve ağıtların binlerce yıllık destansı yolculuğu: Yörük Kültürü ve Müzik

Sadece müzik değil barışın, tabiat- börtü-böcek sevgisinin, aşkın, ağıtların, gurbetin, hasretin binlerce yıllık destansı yolculuğu: Yörük Kültürü ve Müzik…

Kültürel miras taşıyıcısı sanatçılar SDÜ'de ''Yörük Müzikleri''  icra etti

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörlüğü Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (YORKAM) ile Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Müzik Bölüm Başkanlığı iş birliğinde binlerce yıllık yaşam tarzından süzülüp gelen nadide bir değer için önemli bir projeye imza atıldı.

 

-''Yörük Kültüründe Müzik''

Kültürel miras taşıyıcısı sanatçılar Mehmet Bedel, Süleyman Yakan, Tahsin Yarar ve Ozan Gündüz, Teke Yöresi'ne özgü, orijinaline sadık kalınarak ezgileri oluşturulmuş; notaya işlenerek kayıt altına alınmış ve gelecek kuşaklara aktarmak üzere korunan Yörük Müziklerinden bir seçki sundu.

 

SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Genç, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu, Mareşal, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tarihe altın harflerle kazınmış ''Arkadaşlar! Gidip, Toros Dağları'na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu Dünya'da hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez'' sözüne atıf yaptı. Yörük yaşamı ve kültürünün, yükselen değer minimal anlayışın, doğa sevgisi ve korumacılık alışkanlığının, bitki, börtü- böcek ile ilişkisinin önemine vurgu yaptı.

-Köklerimizin izinde kültürel miras yolculuğu

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörlüğü genel şemsiyesi altında kurulan Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (YORKAM) ile Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Müzik Bölüm Başkanlığı iş birliğinde önemli bir projeyi imza atıldı: Yörük Kültüründe Müzik.

Teke Yöresi (Burdur- Isparta) sanatçıları Mehmet Bedel, Süleyman Yakan, Tahsin Yarar ve Ozan Gündüz, binlerce yıllık ilham verici yolculuk hikâyesi olan Yörük Kültürü Müziklerini icra etti.

Etkinlik 7 Mayıs 2025 Çarşamba günü, saat 13.00'te Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Saadet İkesus Altan Resital Salonu'nda hayata geçirildi.

Yörük Kültüründe Müzik icra törenine öğrenciler, SDÜ GSF Dekanı Prof. Dr. Mustafa Genç, Dekan Yardımcısı Doç. Tuğba Kodal, Müzik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yaşar Özelma, Toroslar Yörük Türkmen Federasyonu Başkan Yardımcısı Şükrü İbişoğlu ve Genel Sekreter Emrah Akbaş, Isparta Yörük Derneği Başkanı Bayram Ali Çetin, Teke Yöresi'nden Halil İbrahim Ölmez katıldı.

Kültürel miras taşıyıcısı sanatçılar, barışın, tabiat- börtü- böcek sevgisinin, aşkın, ağıtların, gurbetin, özlemin binlerce yıllık destansı hikâyelerini içeren eserleri icra ettiler.

Kültürel miras taşıyıcısı sanatçılar, tarihini, anane ve göreneklerini koruyan; Doğa Ana'ya sevgisini ve bağlılığını sürdüren yapıtların nasıl doğduğunu, geliştiğini, dilden dile; nesilden nesle özgün şekilde aktarıldığını ilham verici hikâyelerle anlattılar.

-SDÜ'nün Yörük Kültürü ve Sanatı Armağanı: Iklık Albümü

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörlüğü, 'Isparta'nın Somut Olmayan Kültürel Mirasları Tespiti Projesi' kapsamında Teke Yöresi Yörük Müzikleri Albümü yayımlamıştı.

Prof. Dr. Mustafa Genç'in Proje Yürütücüsü ve Koordinatörü olduğu yapıt SDÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmişti.

TRT Ankara Radyosu Sanatçısı Uğur Önür Teke Yöresi Yörük Müziklerini derlemiş, notaya dökmüş, özgün çalgılarla icra etmiş ve böylelikle binlerce yıllık ilham veren yolculuk kayıt altına alınıp gelecek nesle aktarılması sağlanmıştı.

Yörük Kültüründe Müzik seçkisi programında kayıt altına alınan o eserler seslendirildi. 

 

 

Yayın Tarihi: 07/05/2025
Okunma Sayısı: 163