Avrupa'ya ''Türk Kâğıdı'' adıyla da giren klâsik sanat: Ebrû

Devlet Ebrû Sanatçısı Havva Genç, 3. Isparta Turizm ve Gastronomi Fuarı'nda Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) olarak korunan klâsik sanatı anlattı.

-Avrupa ''Türk Kâğıt Süsleme Sanatı'' olarak tanıyor

Klâsik sanatların önemli unsurlarından biri olan Ebrû sanatının 13'üncü yüzyılda Türkistan'da başladığı tahmin ediliyor. 14'üncü yüzyılda İran'a geçtiği tahmin edilen bu klâsik sanat İpek Yolu ile Anadolu'ya; Türkiye'ye geldiği düşünülüyor. Ebrû Sanatı Türkiye'den Avrupa'ya ise ''Türk Kâğıdı'' ismiyle geçiyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) 2014 yılında Türkiye'nin hazırladığı Ebrû dosyasını İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsilî Listesi'ne (Intangible cultural heritage- ICH) dâhil etti. UNESCO'nun ICH Temsilî Listesi'nde bu klâsik sanat ''Ebru, Türk Ebrû Sanatı- Ebrû: Türk Kâğıt Süsleme Sanatı'' olarak karşılığını buldu.

-Hayatın ve kâinatın başlangıcına benzetiliyor

Ebrû hayatın ve kâinatın başlangıcına benzetiliyor. Sudan müteşekkil uygulamanın bir daha aynı şekilde hayata geçirilmesinin imkânsız olduğu bir alan olarak tanımlanıyor.

Ebrû yoğunluğu arttırılarak hazırlanan su üzerinde boyalar kullanarak kendi içerisinde anlam ve kuralları olan bir sanat.

Kur'an-ı Kerim süslemelerinde de kullanılan ebrûnun tasavvuf ile de derin bir iletişimi ve etkileşimi bulunuyor.

-Ebrû sanatını anlattı, örnek laleler yaptı

Kültür Bakanlığı Ebrû Sanatçısı Havva Genç, 3. Isparta Turizm ve Gastronomi Fuarı'nda etkileşimli atölye yaptı.

Klâsik sanatlardan biri olan ebrû sanatını anlatan Genç şöyle dedi:

''Ebrû su üzerine özel fırçalar yardımıyla boyaların serpilip orada meydana gelen desenlerin kâğıda alınmasıyla oluşan bir sanattır. Yapıt için kullanılan toprak boya olarak adlandırılan boyaların özelliği suda çözünmemeleri, asit ve kazein içermemeleri ve güneşe karşı dayanıklı olmalarıdır. ''

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Isparta Valiliği, Isparta Belediye Başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Türkiye Aşçılar Federasyonu ve Isparta Turizm ve Gastronomi Faaliyetlerini Yaşatma Derneği'nin katkılarıyla Detay Fuarcılık tarafından açılan 3. Isparta Turizm ve Gastronomi Fuarı'ndaki etkinlikte  isteyen katılımcılar da ebrû sanatı ile lale yapımını deneyimledi.

Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, Kültür Bakanlığı Ebrû Sanatçısı Havva Genç'e plaket takdim etti.

 

 

 

 

Yayın Tarihi: 18/10/2025
Okunma Sayısı: 40